Ostukorv

Miks on standardid põranda valimisel olulised?

Puitpõrand on ajatu valik. mis toob igasse ruumi soojust ning elegantsi. Kuid harva mõtleme sellele, et kvaliteetse ja vastupidava tulemuse tagamiseks on loodud väga palju konkreetseid standardeid. Need standardid tagavad, et põrandad oleksid vastupidavad ja näeksid head välja ka aastakümnete pärast.

Vaatame siis natuke lähemalt, millele tuleks puitpõrandate ehituse ja viimistlemise juures tähelepanu pöörata.

1. Puitpõrandate kvaliteet ja nõuded

Kui soovid, et puitpõrand näeks ka aastaid hiljem suurepärane välja, on oluline, et see vastaks kvaliteedistandarditele. EVS-EN 14342 määratleb täpselt, milline peaks olema puitpõranda niiskustase, kulumiskindlus ja soojusjuhtivus. See on eriti oluline parketi ja massiivpuidust põrandate puhul – õigete omadustega põrand peab vastu nii ajale kui ka igapäevasele kasutusele.

2. Pinnakatte vastupidavus

Me kõik armastame siledat ja läikivat põrandat, aga kas teadsite, et pinnakatte kulumiskindlust testitakse spetsiaalsete meetoditega? EVS-EN 13696 aitab kindlaks teha, kui hästi põrand vastu peab  intensiivsele kasutamisele. See on eriti oluline näiteks kodudes, kus lapsed või lemmikloomad põrandat intensiivselt ja sihtotstarbeliselt kasutavad.

3. Mitmekihilised parketid ja nende eelised

Mitmekihiline parkett on tänapäeval populaarne valik, kuna see on vastupidav, stabiilne ja sobilik põrandaküttele. Kuid kas teadsite, et sellel on ka omad kindlad tootmisnõuded? EVS-EN 13489 määratleb, millised kihid ja materjalid tagavad, et parkett püsiks stabiilsena nii niiskuse kui temperatuuri  muutuste korral.

4. Turvalisus ennekõike

Põrandate turvalisus on samuti oluline – eriti kodudes ja avalikes hoonetes. Standardid EVS-EN 14041 ja EVS-EN 13501 määravad nõuded põrandakatete libisemiskindlusele ja tuleohutusele. Keegi ei taha põrandat, mis muutub märjaks saades libedaks või süttib õnnetuse korral liiga kergesti.

5. Keskkonnasõbralik viimistlus

Puitpõrandate viimistlemisel on oluline, et kasutatavad õlid ja lakid oleksid ohutud nii inimese tervisele kui ka sõbralikud keskkonnale. ISO 10993 standardid tagavad, et viimistlusmaterjalid ei sisaldaks ohtlikke aineid, mis võiksid mõjutada siseõhu kvaliteeti. Samuti aitab ISO 7783 kindlaks määrata, kui hästi puitpõrandad suudavad niiskust tõrjuda – oluline faktor eriti niisketes ruumides! 

Kokkuvõtvalt saab öelda, et antud ülevaade on küll väga minimaalne aga annab hea ülevaate kehtivate normide kohta. Rahvusvahelisel standardite päeval on väga passlik juhtida tähelepanu asjaolule, et põrandate puhul ei ole oluline mitte ainult esteetika, vaid ka vastupidavus ning turvalisus. Valides puitpõrandadid järgides rahvusvahelisi ja kohalikke standardeid, tagate kvaliteetse tulemuse, mis teenib teid aastaid.

Kui teil on küsimusi, millised põrandad või viimistlusmaterjalid teie koju
kõige paremini sobivad, võtke meiega ühendust ja külastage meie salongi – aitame teil leida parima lahenduse!

Küsi pakkumist

Kirjuta meile ning leiame koos lahenduse sinu soovile.

Telefon: +372 5694 4588

E-post: info@finefloors.ee

Aadress: Männiku tee 96G, Tallinn